Vägassistansförsäkring

Om olyckan är framme eller bilen vägrar starta kan en vägassistansförsäkring vara din räddning. Men hur fungerar egentligen denna försäkring och är den värd sitt pris? I vår guide kommer vi att gå igenom grunderna i en vägassistansförsäkring, dyka ner i prissättningen och belysa de fördelar som kan göra den till ett smart val för bilägare men även andra fordonsägare. Vi kommer även att ge dig tips på vad du bör ha i åtanke när du jämför olika vägassistansförsäkringar. Så spänn fast säkerhetsbältet och följ med på en informativ resa!

Så fungerar den

En vägassistansförsäkring är framtagen för att ge försäkringstagaren hjälp på plats vid oförutsedda situationer på vägen. Den täcker typiskt sett inte skador på bilen, men snarare hjälpen du behöver för att komma tillbaka på vägen eller till en säker plats. Här följer en genomgång över hur en vägassistansförsäkring fungerar. Notera att detta är en generell genomgång. Dubbelkolla alltid respektive assistansbolags villkor innan du tecknar en försäkring. Exempelvis har Assistansbolaget en vägassistansförsäkring som täcker reparation på plats eller hjälp med, hyrbil och hotellövernattning om stationen kräver det.

Vad täcker en assistansförsäkring?

 • Bärgning
  Om bilen bryter ner och inte kan repareras på plats kan den bogseras till närmaste verkstad.
 • Reseersättning
  Vissa försäkringar erbjuder även transport- eller reseersättning ifall du befinner dig långt hemifrån och din bil inte kan repareras samma dag. De kan även betala eventuell hotellövernattning om situationen kräver det.
 • Starthjälp
  Om bilens batteri skulle laddas ur kan vägassistans komma ut och ge starthjälp.
 • Däckbyte
  Vid punktering kan assistans komma ut och byta ditt däck om du har ett reservdäck.
 • Bränsleleverans
  Om du råkar köra slut på bränsle kan assistans komma med en liten mängd bränsle, så att du kan köra till närmaste bensinstation.
 • Låsning
  Om du låser in nycklarna i bilen kan vägassistans hjälpa till att öppna bilen.

Hur anlitar man tjänsten?

När du stöter på problem ringer du försäkrings- eller assistansbolagets vägassistansnummer. De kommer sedan att skicka en bärgare till din plats.

Många moderna försäkringsbolag har även appar där du kan anmäla ett ärende direkt, vilket kan snabba upp processen. Du kan även följa bärgarens beräknade ankomsttid i appen.

Observera att du måste ha tecknat assistansförsäkringen i förhand. I annat fall får du ett prisförslag av bärgningsföretaget att ta ställning till. Det är ett dyrare alternativ, men behöver du hjälp så behöver du.

Finns det några begränsningar?

Vissa försäkringar har en maximal avståndsbegränsning för bärgning, till exempel till närmaste verkstad eller inom en viss radie från platsen där fordonsfelet var ett faktum.

Det kan finnas begränsningar för hur många gånger du kan använda tjänsten per år utan extra kostnad.

Vissa försäkringar kan ha undantag för fordon över en viss ålder eller storlek. Notera att dessa punkter inte gäller för alla assistansbolag.

Vilken försäkring passar dina behov?

Det är viktigt att noga läsa igenom vägassistansförsäkringens policy för att förstå exakt vad som täcks, vilka begränsningar som finns och om det finns några självrisker eller extra avgifter involverade. Eftersom behovet och användningen av vägassistans kan variera mellan olika fordonsägare är det också klokt att välja en försäkring som passar dina specifika behov och körvanor.

Det lilla extra

Vissa vägassistansförsäkringar inkluderar extra fördelar, som hotellövernattning om du är strandsatt långt hemifrån, eller hyrbil medan din bil repareras.

Valfrihet

Vissa försäkringsbolag kan ge dig valfrihet i valet av verkstad eller bärgningsfirma, medan andra har förutbestämda partners.

Vägassistansförsäkring – Pris

Vanligtvis kostar en vägassistansförsäkring cirka 50 kr/månad för bil. Det finns försäkringsbolag som tar runt 40 kr i månaden, och vissa som tar uppemot 90 kr i månaden. Det beror på vad som ingår i försäkringen. Om du tecknat en lite mer omfattande bilförsäkring hos ett försäkringsbolag så kan hjälp med vägassistans ingå i den. Det gäller även om du servar bilen hos en verkstad som har samarbete med ett assistansbolag. Då kan försäkringen ingå om du väljer att göra årsservicen hos verkstaden i fråga.

För att få en exakt uppskattning av kostnaden för en vägassistansförsäkring bör du kontakta olika försäkringsbolag och begära offert. Det kan vara en bra idé att jämföra priser och villkor från flera leverantörer för att hitta den bästa försäkringen för dina behov och budget.

Självrisken är vanligtvis 0 kr om du tecknat försäkring, men det kan också variera. En policy med hög självrisk (den del du själv betalar vid ett assistansbehov) kan ha lägre premier. På samma sätt kan en policy som har en gräns för hur många gånger du kan använda tjänsten per år vara billigare. En äldre bil som är mer benägen av att behöva vägassistans har oftast en högre premie.

En grundläggande vägassistansförsäkring som bara erbjuder ett begränsat antal tjänster kommer sannolikt att vara billigare än en mer omfattande plan som inkluderar extrafördelar som hyrbil och hotellövernattning.

Kontrollfrågor innan du tecknar

När du funderar på att skaffa en vägassistansförsäkring finns det flera viktiga faktorer att beakta för att säkerställa att du får den dealen utifrån dina behov och budget. Här är några centrala aspekter att tänka på.

 • Granska vilka tjänster som ingår
  Läs igenom noggrant vilka tjänster som ingår. Täcker den bärgning, starthjälp, däckbyte och andra potentiella situationer som du kan ställas inför? Hur står det till med hyrbil och hotellövernattning? Är det några specifika undantag eller situationer som inte täcks av försäkringen?
 • Kostnad
  Vad är den årliga premien och finns det en självrisk? Om ja, hur mycket är den? Tillkommer det extrakostnader utöver din grundtäckning?
 • Väntetid
  Hur snabbt lovar försäkringsbolaget att assistans kommer att vara på plats och är tjänsten tillgänglig dygnet runt?
 • Partners
  Har du frihet att välja vilken verkstad eller bärgare du vill använda, eller har försäkringsbolaget specifika partners du måste använda? Ligger de i så fall i närheten av din bostad?
 • Omdömen
  Vad säger andra kunder om försäkringsbolaget? Har de generellt goda recensioner när det gäller kundservice och respons vid assistansbehov?
 • Bindningstid
  Är det ett årsavtal, månadsavtal eller kan du avsluta när som helst?
 • Kundsupport
  Erbjuds support via telefon, e-post, chat, eller genom en app? Är kundtjänsten tillgänglig de tider du sannolikt behöver dem?

Fördelar med försäkringen

 • Omedelbar hjälp vid oväntade situationer
  Oavsett om det är en punktering, ett tomt batteri, eller en motor som plötsligt slutar fungera, kan du snabbt få hjälp på plats.
 • Ekonomisk trygghet
  Utan vägassistans kan kostnaden för bärgning bli hög. Med försäkringen vet du att dessa oväntade kostnader täcks av en fast års- eller månadskostnad, vilket kan bespara dig en oväntad utgift.
 • Säkerhet
  Istället för att försöka åtgärda ett problem själv vid vägkanten, vilket kan vara farligt särskilt på trafikerade vägar, kan du känna dig trygg med att professionell hjälp är på väg.
 • Hjälp i avlägsna områden
  Om du befinner dig i ett avlägset område där det kan vara svårt att få hjälp. En vältäckande vägassistansförsäkring garanterar att någon kommer till din undsättning.
 • Bekvämhet
  Istället för att leta efter en lokal bärgare eller annan tjänst har du ett direktnummer att ringa för snabb assistans.