Vad är en bilförsäkring?

En bilförsäkring är en typ av försäkring som ger ekonomiskt skydd och ersättning för olika risker och kostnader som kan uppstå i samband med ägande och användning av en bil. Det är ett avtal mellan en fordonsägare och ett försäkringsbolag, där försäkringsbolaget tar på sig risken och ansvarar för att betala ut ersättning vid eventuella skador eller förluster.

Teckna bilförsäkring

Processen för att teckna bilförsäkring är vanligtvis liknande oavsett vilken bilmodell du vill försäkra. Du behöver fylla i personuppgifter och bilinformation, och sedan får du ett prisförslag på försäkringen. En enkel och bekväm metod för att teckna bilförsäkring är att använda WaterCircles. Deras försäkringar är dessutom märkta med Bra miljöval, vilket innebär att de är miljövänliga. Hos WaterCircles kan du också få en försäkring skräddarsydd för din specifika bilmodell.

Vad täcker en bilförsäkring?

Vad en bilförsäkring täcker beror på hur villkoren i din bilförsäkring ser ut. Hos Konsumenternas kan du läsa mer om vad som ingår i en hel- och halvförsäkring.

  • Trafikförsäkringen täcker personskador som du orsakar vid en olycka, inklusive skador på dig själv, passagerare i din egen bil, personer i andra fordon och andra personer som kan vara inblandade. Den täcker också skador på lös egendom och det andra fordonet vid en olycka.
  • Skador på din egen bil vid en olycka täcks vanligtvis av en helförsäkring eller vagnskadeförsäkring. Detta inkluderar kostnader för reparation eller ersättning vid kollisionsskador, skadegörelse, brand, stöld eller glasbrytning.

Försäkring till bil pris

En genomsnittlig bilförsäkring kostar cirka 330 kr per månad eller 3930 kr per år. Priset för en försäkring till bil påverkas dock av flera faktorer, inklusive ålder, bostadsort, bostadstyp och bilens ålder. Försäkringskostnaderna ökar för nyare och dyrare bilar och kan ge högre ersättning vid eventuella skador.

Vanliga frågor & svar

Kan man stå på bilförsäkring utan att äga bilen?


Det är möjligt att stå på bilförsäkringen utan att äga bilen. Det kallas att vara en försäkrad förare eller sekundär förare på en bilförsäkring. Det är vanligt i situationer där en person kör en bil som tillhör någon annan regelbundet eller tillfälligt, som till exempel att låna en vän eller familjemedlems bil.

Kan man byta bilförsäkring när som helst?


Ja, det är möjligt att byta bilförsäkring när som helst, men det är viktigt att kontrollera försäkringsbolagets bindningstid eller eventuella avtalsvillkor. Vissa försäkringsavtal kan ha en bindningstid, vilket innebär att du inte kan avsluta försäkringen eller byta försäkringsbolag förrän bindningstiden har löpt ut. Det är därför viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant för att vara medveten om eventuella begränsningar eller kostnader som kan vara förknippade med att byta bilförsäkring under denna period.

Vad händer med bilförsäkringen när jag säljer bilen?


När du säljer din bil är det viktigt att vidta vissa åtgärder gällande din bilförsäkring. Här är vad som vanligtvis händer med bilförsäkringen när du säljer din bil:

Avsluta försäkringen

Du kan välja att avsluta din befintliga bilförsäkring när du säljer bilen. Kontakta ditt försäkringsbolag och meddela dem att du har sålt bilen och vill avsluta försäkringen från och med en viss datum.

Överföra försäkringen till ny ägare

Om den nya ägaren av bilen önskar överta din befintliga försäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att ordna en överföring av försäkringen till den nya ägaren. Detta kan vara fördelaktigt för den nya ägaren om de får behålla den befintliga försäkringen utan att behöva leta efter en ny försäkring.

Få återbetalning av premie

Om du har betalat för din försäkring i förväg och avslutar den före förfallodagen kan du ha rätt till återbetalning av oanvända premiepengar. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få information om eventuella återbetalningar som kan gälla för dig.