EN KORT GUIDE OM LIVFÖRSÄKRING

Varför livförsäkring?

Teckna en livförsäkring för att skydda ekonomin för dina nära och kära, i händelse av att du dör.

Om du dör så försvinner en lön i din familj, vilket kan leda till att den kvarvarande familjen måste sänka sin livskvalitet.

Det kan innebära att din partner, för att få ekonomin att gå ihop:

  • tvingas flytta ut ur huset eller lägenheten, eller kanske
  • måste jobba mer än tidigare

Normalt sett vill man snarare i ett sådant läge gå ned i arbetstid för att hinna ta hand om allt det praktiska själv, då partnern inte längre kan bidra.

Hur fungerar en livförsäkring?

Om du avlider och har en livförsäkring betalas en summa pengar ut till de efterlevande. Efterlevande kan vara make/maka/sambo, barn eller någon annan som har ett behov av pengar när den försäkrade dör. I en livförsäkring kan du fritt välja vem som ska få pengarna. Har du flera livförsäkringar betalar var och en ut enligt avtalet. Försäkringsbolaget får oftast informationen utan att efterlevande behöver meddela försäkringsbolaget.

Vem bör överväga livförsäkring?

  1. Om din inkomst är större än din partners och ni har gemensamma kostnader som din partner själv behöver stå för om du avlider, bör du överväga livförsäkring.
  2. Har du och din partner gemensamma barn bör du överväga livförsäkring. Barn kostar alltid att uppfostra, och en inkomst räcker sämre än två.
  3. Har du egna barn (särkullbarn) så har de omgående rätt till sin andel av din kvarlåtenskap, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för din partner. Stämmer detta in på dig bör du överväga livförsäkring.
  4. Är du sambo (oavsett med eller utan barn) och äger ditt boende tillsammans med sambon, bör du överväga livförsäkring. Sambor ärver nämligen inte varandra, samtidigt som båda i normalfallet är solidariskt ansvariga för att betala lånet. Sambon förlorar med andra ord halva boendet om du avlider, men har kvar hela lånet.

Vilket belopp ska jag välja?

Ett generellt tips brukar vara att ha en livförsäkring som motsvarar halva lånet och mellan 250 000 kr och 500 000 kr per barn. Är din inkomst den huvudsakliga i familjen bör du välja en större summa.

Vill du räkna på ditt pris så klicka här (edit 230111/möjlighet att nyteckna försäkring genom oss har upphört).

One thought on “EN KORT GUIDE OM LIVFÖRSÄKRING

Kommentarer är stängda.